Besøg Fulton på Kulturmødet 2023

Vi glæder os rigtigt meget til at deltage i årets Kulturmøde på Mors, hvor Fulton bliver ramme om en række arrangementer og der er noget for enhver smag. VI håber, at rigtigt mange vil lægge vejen forbi havnen i Nykøbing Mors.

Alle blog indlæg

Scroll ned

Program

Fulton på Kulturmødet Mors

Vi glæder os rigtigt meget til at være en del af det inspirerende og mangfoldige Kulturmøde på Mors og håber, at rigtigt mange vil benytte lejligheden til at kigge forbi.

Du finder Fulton i havnen i Nykøbing Mors der, hvor Havnegade slutter ved vandet. Det samlede program for aktiviteterne på Fulton kan du finde her.

Foredrag

Fultons historie

Torsdag 24. August kl. 13.30-14.30

Skipper Jakob Jensen fortæller på Kulturmødet om Fultons historie fra søsætning i 1915, hvor Fulton blev bygget til den barske sejlads med klipfisk fra Newfoundland til Middelhavet. Fulton var et af mange danske skibe, som sejlede på langfart med fragt.

Dansk søfart i dag bygger på det sømandskab, som blev skabt i disse skibe. Nationalmuseet overtog Fulton i 1970. Skibet blev tilbageført til sit oprindelige udseende og har siden sejlet som museums- og ungdomsskib.

Foredraget holdes på banjen, hvor der er plads til 45 deltagere, pladserne besættes efter først til mølle princippet.

Altankoncert

Skønne toner gjalder fra oven

Torsdag 24. August kl. 14.45-15.10

Hen over Kulturmødets tre dage kan du opleve Aalborg Operafestivals populære Altankoncerter, når dygtige sangere og deres akkompagnatører præsenterer de skønneste sange fra operaens verden.

Den svenske mezzosopran Hedvig Stenstedt og pianist Albert Van Pham leverer franske delikatesser, når de torsdag d. 24.08 gæster Fulton ved Kulturmødet Mors. Hedvig synger de skønneste arier fra blandt andre Carmen og Faust.

Koncerten kommer til at foregå på dækket af Fulton, så alle på kajen kan være med. Koncertrækken på Kulturmødet er støttet af Augustinus Fonden og 15. juni Fonden.

Foredrag

Nauja Lynge

Torsdag d. 24. august kl. 15:30-16:30

Grønlændere i Danmark som nationalt mindretal. Grønlændere har samme rettigheder i Danmark, som alle andre danske statsborgere, men oplever sproglige, sociale og kulturelle udfordringer.

Nauja Lynge er grønlandsk/dansk forfatter og foredragsholder. Hun taler mindretallets sag gennem litteratur og debat. Stil spørgsmål og hør, hvorfor Nauja Lynge mener, at grønlændere i Danmark bør anerkendes som nationalt mindretal.

Foredraget holdes på banjen, hvor der er plads til 45 deltagere, pladserne besættes efter først til mølle princippet.

 

Fællessang

Sangskat

Torsdag 24. August kl. 17.30 – 18.30

Syng dig ind i fællesskabet, når Nikolaj Muldkjær besøger Fulton med sin guitar under armen og en kasse højskolesangbøger på hjul.

Nikolaj Muldkjær er idemand og kapelmester i Sangskatten, der også tidligere hed VEGA Sangskat. Sangskatten ville udforske, opdatere og lege med den danske sangskat og hvad der sker, når vi synger sammen. Sangskatbussen kørte fra øst til vest, mellem sund og klit og tvende have, og fandt styrke i fællesskab og fællessang på tværs af generationer, høj som lav, på arbejdspladser og i skoler, i koncertsale, på torve og i naturen.

Nikolaj Muldkjær har arrangeret mange af de klassiske højskolehits samt nyere popsange, så de kan spilles på akustisk guitar. Det bringer både varme og enkelthed, samt en Beatles- og lejrbålsagtig tilgang til sangskatten. Kom og syng med.

Workshop

Til børnenes Kulturmøde fredag formiddag kommer skoleklasser og hjælper kunstner Leif Lundgaard fra Fur med at dekorere et af Fultons sejl og er på den måde være med til at lave et kærlighedsbrev til havet. Tilmelding foregår gennem Kulturmødet.

Danskere i verden

Samtale

Fredag 25. August kl. 13.00-14.00

Med baggrund i DR’s populære tv-serie og bogen DANSKERE I VERDEN fortæller de tre forfattere Anne Bluhme Futtrup, Mette Buch Jensen og Jeanne Dahl Olsen om tilblivelsen af udsendelserne og om danskere, der har gjort en forskel ude i verden. Der er opdagelsesrejsende og eventyrere. Undertrykkende slavehandlere, visionære forretningsfolk, toneangivende kunstnere, geniale tænkere eller desperate fattige. Alle jagtede de drømmen om et bedre liv.

Samtalen foregår på banjen, hvor der er plads til 45 deltagere, pladserne besættes efter først til mølle princippet. De tre forfattere signerer DANSKERE I VERDEN på kajen efterfølgende. Foto: Marco Møller

Altankoncert

Skønne toner gjalder fra oven

Fredag 25. August kl. 14.15-14.35

Da mezzosopran Annastaciya Andrukhiv stod på nationalscenen i Kyiv d. 23. februar sidste år, vidste hun ikke, at det ville blive hendes sidste koncert, inden hun måtte flygte fra sit hjem i Ukraine allerede dagen efter. Hun fandt til Nordjylland og drømmer om en dag at kunne vende hjem til et fredeligt Ukraine. Indtil da kan vi nyde hendes dejlige stemme i selskab med pianist David Strong.

Koncerten kommer til at foregå på dækket af Fulton, så alle på kajen kan være med. Koncertrækken på Kulturmødet er støttet af Augustinus Fonden og 15. juni Fonden.

Forfattersamtale

Smuglerland

Fredag 25. August kl. 15.00-16.00

Danskerne har i århundreder snydt og smuglet for millioner, og opfindsomheden har været stor, når billige varer skulle fragtes uden om tolderne.  Hør Nils Valdersdorf Jensen fra Svendborg Museum og forfatter til bogen SMUGLERLANDET DANMARK fortælle om smuglerreder, toldlove og modstand mod staten fra 1700-tallet til i dag – fra perler i kaffemøllen og silkesnore i uldsjalerne til fryns på spritbådene.

Samtalen foregår på banjen, hvor der er plads til 45 deltagere, pladserne besættes efter først til mølle princippet. Nils Valdersdorf Jensen signerer SMUGLERLANDET DANMARK på kajen efterfølgende.

Forfattersamtale

Kim Blæsbjerg

Fredag 25. August kl. 16.45-17.45

Forfatter Kim Blæsbjerg er aktuel med romanen ”De bedste familier” (2023), der går tæt på én af danmarkshistoriens største miljøskandaler på kemifabrikken Cheminova i Lemvig i 1950´érne. Her er der er masser af stabil arbejdskraft – og masser af plads til at lede kemisk affald direkte ud i havet.

Kim Blæsbjerg er selv opvokset i Lemvig. I samtale med skuespiller Katja Holm udfolder han historien og den vestjyske tavshedskultur, der har inspireret til bogen. Samtalen foregår på banjen, hvor der er plads til 45 deltagere, pladserne besættes efter først til mølle princippet.

Levende kulturinstitution og ungetrivsel

Skipper Jakob Jensen

Fredag 25. August kl. 19.00-20.00

Jakob Jensen fortæller på Kulturmødet om Fultons Esbjerg Matrosordning, hvor unge i udsatte positioner får en hjælpende hånd til at finde en god kurs i livet.

Tro på egne evner og værd vokser gennem succesoplevelser og anerkendende samvær, mens de unge arbejder side om side med besætningen på det sejlende museumsskib. Det er meningsfyldt for unge at være del af den levende kulturinstitution, et arbejde man kan være stolt af og en mulighed for at gøre noget for andre.

Foredraget holdes på banjen, hvor der er plads til 45 deltagere, pladserne besættes efter først til mølle princippet.

Få en Fulton tatovering

Vi elsker havet

Lørdag 26. August kl. 10.00-12.00

Kom forbi kajen ved Nationalmuseets 3-mastede skonnert Fulton af Marstal og få en tatovering, som viser at du vil være med til at passe på havet og livet i havet.

På Fulton er vi i nærkontakt med havet hver dag og ønsker os et sundt havmiljø til gavn for fremtidige generationer.

Håndværkerkoret

Syng med

Lørdag 26. August kl. 13.00-13.45

Fra dækket på skonnerten leverer Håndværkerkoret, Nykøbing Mors en række iørefaldende sange, enkelte med maritimt indhold. Tilhørerne kender garanteret de fleste. Nogle af numrene bliver fællessange.

Håndværkerkoret er et mandskor med op mod 50 modne mænd fra lokalområdet. Der synges firstemmig sang, både klassiske satser og underholdende og melodiske danske og udenlandske numre. Koret har næste år eksisteret i 150 år. Mandestemmerne styres suverænt af korets dirigent gennem 18 år, Anja Brejner Højgaard.

Altankoncert

Lørdag 26. August kl. 14.00-14.20. Toreadorsangen siges at være en af verdens bedste arier. Kom selv og vurdér, når den danske baryton Frederik Rolin og pianist Troels Roland fremfører denne, Granada og flere andre arier med masser spansk temperament og charme. Koncerten kommer til at foregå på dækket af Fulton, så alle på kajen kan være med. Koncertrækken er støttet af Augustinus Fonden og 15. juni Fonden.

Fulton foredrag

Sejlende kulturarv

Lørdag 26. August kl. 15.00-16.00

Skipper Jakob Jensen fortæller om livet på den 3-mastede skonnert Fulton. Et museumsskib, som ikke er lænket til kajen, men er et sejlende, levende ungdomsskib.

Siden 1970 har Fulton sejlet som museumsskib i dansk farvand. Mange har glæde af at se skibet for sejl eller langs kaj. Unge på lejrskoletogt på Fulton får indblik i søfartens vilkår for 100 år siden. Sideløbende arbejder unge i udsatte positioner på at finde retning i livet.

Foredraget holdes på banjen, hvor der er plads til 45 deltagere, pladserne besættes efter først til mølle princippet.