Scroll ned
Unge på ret køl
Esbjerg Matros
Unge fra Esbjerg Kommune, der har brug for en hjælpende hånd til at finde en god retning, kan blive Esbjerg Matros i en kortere eller længere periode.
På et skib er der brug for alle hænder, for at dagligdagen kan fungere. Esbjerg Matroser er en del af arbejdsfællesskabet ombord og arbejder tæt sammen med den faste besætning.
Alle forløb er individuelle med udgangspunkt i den unges ståsted og behov.
Esbjerg Matros
Alle er lige meget værd
På skibet har vi et praksisfællesskab, hvor vi hjælper hinanden. Vi arbejder sammen på at skabe gode dage ombord, hvor alle er med. Vi omgår hinanden på en ordentlig og respektfuld måde.
Vi bruger sidemandsoplæring og besætningen vil altid gerne vise og forklare, hvordan en opgave løses. Vi forventer, at alle ombord gør sig umage, men det er ok at lave fejl – det lærer vi jo også af.
Ombord har vi særligt fokus på at skabe en meningsfuld og struktureret hverdag med ordentlig kost og døgnrytme.
Kurs og fremtid
Med tiden bliver det naturligt at kortlægge realistiske fremtidsmuligheder – at finde kursen. Først når kursen er fundet, kan vi begynde at bevæge os i den rigtige retning.
Det er forskelligt, hvor lang tid det tager. Det vigtigste er resultatet – ikke hastigheden.
”Jeg er ikke bange for at lave fejl, for vi bliver ikke dunket i hovedet. Det er bedre at tage initiativ og prøve sig frem”
To måder at være Esbjerg Matros på
To skibe
Man kan blive Esbjerg Matros på to forskellige skibe.
Sejlende
Skonnerten Fulton sejler hovedsageligt med lejrskoler rundt i hele landet. Som Esbjerg Matros er man en del af arbejdsfælleskabet på skibet og har udmønstringer på 1-2 uger ad gangen.
I Esbjerg
Fulton Energi har base i Esbjerg havn, hvor Esbjerg Matrosen møder ind dagligt og er en del af arbejdsfællesskabet på skibet. Esbjerg Matroser overnatter hjemme hos sig selv.
Formål
Esbjerg Matrosordningen
Formålet med et ophold som Esbjerg Matros er at øge den unges trivsel og tro på egne evner, udvikle kompetencer samt at motivere til uddannelse og / eller beskæftigelse, så den unge i sidste ende bliver i stand til at mestre eget liv.
Målgruppe
Unge fra Esbjerg Kommune, der bøvler med livet, kan blive Esbjerg Matroser. Vejledere og rådgivere i Esbjerg Kommune kan visitere unge i udsatte positioner fra og med 8. klasse til ca. 25 år til en plads. Den unge kan f.eks. have udfordringer med:
- Selvværd og trivsel
- At få skabt en god dagsrytme med struktur og overskuelighed
- Personlige, emotionelle eller sociale forhold
- At indgå i relationer på en hensigtsmæssig måde
- Motivation i forhold til job / uddannelse
- Udfordringer grundet diagnoser
- Behov for en pause grundet særlige omstændigheder
Erfaring med sejlads eller skibe er ikke nødvendig.
Esbjerg Matrosordningen er ikke et behandlingstilbud.
”På skibet fokuserer vi på det, vi hver især kan. Ikke på det, vi ikke kan. Alle har værdi og kan byde ind med noget. Måske kan man ikke yde 100 procent hver dag, men man gør sig umage, og så får vi styr på livets genvordigheder undervejs”
Samarbejdspartnere
Esbjerg Matros ordningen bygger på et værdifuldt samarbejde mellem Esbjerg Kommune, Lauritzen Fonden, Fulton og en række uundværlige samarbejdspartnere. Vi samarbejder med både virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der er med til at sikre fremtidsmuligheder for de unge.
En del unge får lyst til at gå søfartsvejen efter en tid som Esbjerg Matros. Dette er dog ikke et krav og vi samarbejder både med maritime og ikke-maritime uddannelsesinstitutioner og virksomheder, der ønsker at give unge en chance i livet.